× Dit is de optionele forumheader voor de ideeënbus.

file Wat doet water voor de fuchsia plant

  • Leo Theunissen
  • Leo Theunissen's Profielfoto
  • Offline
Lees meer
5 jaren 11 maanden geleden #20 door Leo Theunissen
Nieuw bericht
De functies van het water voor de plant:

Water zorgt voor de waterstof die nodig is voor de groei en het vervoert in de transpiratiestroom bovendien de voedingsstoffen door de plant. Het is evenwel niet zo dat een plant harder groeit naarmate je hem meer water geeft.
Als een plant echter voortdurend te weinig water krijgt dan vertraagt dat uiteraard zijn groeitempo. Het gebrek aan water begrenst de fotosynthese echter pas als de grond in de pot droog is en de plant verwelkt.
Hoeveel en hoe vaak je moet gieten hangt o.a. af van de grootte van de planten, van de grootte van de potten, van de samenstelling van de grond, van de temperatuur, de vochtigheid en de circulatie van de lucht.
Als algemene regel geldt dat je giet als de bovenste 5 cm van de grond droog aanvoelt en dan zoveel dat de grond door en door vochtig wordt, maar niet zoveel dat het water er door de drainagegaten weer uitloopt en daarbij de voedingsstoffen uit de grond meeneemt.
De relatieve vochtigheid beïnvloedt de mate waarin de plant transpireert. Bij een hoge luchtvochtigheid verdampt het water langzamer uit de bladeren; de transpiratiestroom vertraagt en vervolgens vertraagt ook de groei. Bij een lage vochtigheid verdampt het water snel; de plant zal mogelijk niet in staat zijn om voldoende water op te zuigen, het evenwicht gaat verloren en de plant zal zichzelf tegen uitdroging beschermen door zijn stomata (microscopische poriën) te sluiten. Dit vertraagt de transpiratiegraad en ook nu vertraagt de groei. Er is echter pas een merkbare vertraging van de groei als gevolg van de luchtvochtigheid als deze extreme waarde heeft (minder dan 20 of meer dan 90 procent). Op plaatsen waar de relatieve vochtigheid voortdurend boven 80 procent ligt bestaat de kans dat de planten stengelrot gaan ontwikkelen of dat ze langzamer gaan groeien. Zolang de lucht vrijelijk kan circuleren zullen de planten ook bij hogere luchtvochtigheden goed groeien.
Als de vochtigheid 50 procent of minder is, dan is de ontwikkeling van de plant compacter en hebben de planten smallere blaadjes. Als de lucht vochtig is dan is de groei forser en zijn de bladeren weelderiger met brede bladen.
Teveel water geven is een veel voorkomend probleem. Het ontstaat door het bij voortduring te vaak gieten. Als de planten klein zijn dan verdampen ze weinig water.
Te vaak water geven samen met een vochtige, muffe atmosfeer moedigen de ontwikkeling van stengelrot aan. Stengelrot verschijnt als een bruine of zwarte verkleuring aan de basis van de stengel en deze voelt zacht of papperig aan.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.