check Beukenblad

Lees meer
5 jaren 3 maanden geleden - 5 jaren 3 maanden geleden #31 door Germ Wentink
Nieuw bericht
Nu de bladeren weer in ruime hoeveelheden vallen is het de tijd om beukenblad te verzamelen.
Bio1020 (schimmel gekweekt op rijstkorrels) wordt door de firma Bayer op de markt gebracht. De rijstkorrels bevatten onder andere de schimmel Metarhizium anisopliae die ook op beukenblad voorkomt. Deze schimmel kun je ook zelf aan je plantaarde toevoegen door middel van beukenblad door de plantaarde te mengen.

Beukenblad in de teelgrond is een natuurlijke bodemverbeteraar die veel planteigen positieve bodemschimmels en bacteriƫn bevat. Door het composteren van vooral beukenblad krijg je een humusrijk product. Door de beukenbladaarde te vermengen met bestaande teelgrond en eventueel vivimus of verrijkt veenstrooisel krijg je een aanplantgrond die uitermate geschikt is voor uw planten
:
Beukengrond gebruik je hoofdzakelijk voor het inplanten van uw planten.De bodemschimmel is een gunstige schimmel die samenwerkt met de plant. Het vormt een netwerk van schimmeldraden rondom de wortels en hierdoor wordt de opname verbeterd van mineralen (voedingsstoffen) en water. Door de planteigen schimmels en bacteriƫn vormen er veel wortels bij het aanplanten van de plant. Hierdoor slaat de plant eerder aan en groeien ze veel sneller met een mooie intense kleur als eindresultaat.

Bestrijding taxuskever
Als de larven en kevers actief worden en in contact komen met deze schimmel in de plantaarde gaan ze vrij snel dood. Deze schimmel blijft ongeveer een jaar werkzaam met de plantaarde als voedingsbodem.
De werking van deze schimmel is sinds 2007 getest bij verschillende kwekerijen en geeft een uitstekend resultaat. Wij raden aan om elk jaar de behandeling te herhalen om uitbreiding van schade door de larven en kevers te voorkomen en de groei van planten te bevorderen.

Bladcompost is eenvoudig zelf te maken. Zelfs als u geen composthoop heeft is het maken van bladcompost kinderspel. Verzamelen met voorkeur de natte bladeren en stop deze in een (vuilnis)zak. Droge bladeren kunt u ook gebruiken echter doet u er verstandig aan de bladeren te bevochtigen. Hakselen versnelt het composteren. U kunt de bladeren eenvoudig hakselen door ze op het gazon uit te spreiden en er met de grasmaaier overheen te gaan. Meng vervolgens kalk door de bladeren. Dit bevordert de vertering en het verlaagd de zuurgraad. Stamp de bladeren aan en bind de zak dicht. Maak nu een aantal gaatjes in de zak zodat zuurstof bij de bladeren kan komen. Dan is het nu wachten. In het voorjaar heeft u uitstekende bladcompost.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.