Is verpotten van oude fuchsia's wel zo noodzakelijk?

Door: Hans van Aspert. veredelaar

Eens vertelde mij een lid van onze fuchsiavereniging, die bekend staat om de geweldige grote en rijk bloeiende planten die hij op tentoonstellingen presenteerde, dat fuchsia's zelfs op straatvuil goed groeien. Dat dit mogelijk is schreef hij toe aan het vele zand dat hierin zit en dat er voor zorgt dat dit het 'substraat' luchtig houdt. Zijn planten stonden jaren in dezelfde grond en hij bewees daarmee dat verpotten van oude fuchsia's niet beslist noodzakelijk is.

OudeFuchsia

Zelf heb ik ook de ervaring dat potgrond niet echt noodzakelijk is voor het opkweken van een goede plant. Zo kweekte ik planten op voor de 'Drs. Mia van der Zee Kruseman' trofee voor de l


Van mijn Fuchsia bonsais is de oudste plant 16 jaar en die staat al 12 jaar in een schaal met een diameter van 30 cm en een grondhoogte van 4 cm. De planthoogte is 70 cm terwijl de kroondoorsnede 50 cm meet. In die 10 jaar is deze bonsai niet uit de schaal geweest, terwijl deze toch elk jaar groeit en volop bloeit. Wel zet men dit soort planten, die in verhouding te weinig grond hebben, niet in de volle zon maar op een lichte plek uit de zon.andelijke wedstrijd van de NKvF regio Zuid-Gelre. Hiervoor moet men planten opkweken in een potje van rond 9 cm en een hoogte van 9 cm (hierbij gebruikte ik geen zand). Deze plantjes bleven vier à vijf jaar in dat potje staan en hadden daarna een hoogte bereikt van 35 cm met een kroon van 30 cm, terwijl de dikte van de stam dan 1 cm was. Ze zijn al die jaren niet verpot. Ik heb eens de kluit van een van die plantjes uit elkaar gehaald en toen bleek dat 3/4 deel ervan uit wortels bestaat.

Beide voorbeelden geven aan dat verpotten in nieuwe potgrond overbodig is. Alleen om het gemakkelijker te maken, past men wel de pot aan op de grootte van de plant. Ook een voordeel bij onze opgekweekte fuchsia's is dat deze vrij koud overwinteren, waarbij alle haarwortels afsterven en deze in het voorjaar weer als voedsel voor de planten dienen. In de haarwortels zitten namelijk meststoffen en die worden dan weer als voedsel opgenomen. Dit heeft natuurlijk ook nadelen en die ondervindt u met name bij variëteiten die weinig tot geen dikke hoofdwortels hebben.

Ook de kastuinbouw laat zien dat potgrond overbodig is. Hier worden bijvoorbeeld tomaten en komkommers gekweekt op steenwol, dat wel luchtig is maar waarin geen voedsel zit. De kunst zit hem hier in de manier van water geven en bemesten.

Oude grond, die al jaren in de pot zit, houdt minder water vast omdat er veel wortels in de plaats zijn gekomen. Dat is te ondervangen door wat regelmatiger water geven. Houdt de grond dan nog slecht water vast, doe dan in het gietwater een paar druppels afwasmiddel.

Over het bemesten van de planten lopen de meningen uiteen. Mijn manier van bemesten is de volgende. In het voorjaar maak ik gier van oude stalmest of gedroogde koemestkorrels. Dit voeg ik toe aan het gietwater, dat ik vanaf eind maart tot eind juli om de week aan de planten geef. De gebruikte verhouding is: een hand vol korrels of oude stalmest op vijf liter water. Dit mengsel wordt aan de planten gegeven, maar die moeten dan al wel een vochtige kluit hebben.

Als de planten naar buiten gaan steek ik gaten in de grond op ongeveer 8 cm van de stam, en doe hierin Osmocote korrels. (15-10-15 + sporenelementen)

Zorg ervoor dat er minstens 5 à 8 cm ruimte zit tussen de korrels en de potrand. Omdat deze korrels op warmte werken, voorkomt u zo overbemesting. Verder krijgen mijn planten geen mest meer, ook niet om af te harden. Alleen krijgen al mijn planten die in potten staan nog een week voor het snoeien een keer chilisalpeter. Deze vlug opneembare stikstof bevordert de aanzet van nieuwe groeipunten.

Het is ook mogelijk om planten te bemesten met meststoffen die aan het gietwater zijn toegevoegd, bv 20-20-20, gebruik dan een ½ gram per liter, om de dag, zorg er voor dat depotkluit vochtig is.

Pas ook op dat je niet te grote potten gebruikt, planten kunnen beter een keer te droog staan als een paar dagen te nat.

Mijn planten staan altijd in terracottapotten die net wat groter zijn als de plastic potten waar ze in overwinterd zijn.

Bij het terug potten voor de winter gaan ze weer in de zelfde plastic pot waar ze in stonden.

Planten die bij mij in de volle grond staan worden niet bemest, deze krijgen een beetje koemest, afhankelijk van de grote, bij het inpoten.

Deze planten worden door mij verder nooit meer bemest en bloeien altijd goed.

De grondsoort van mijn tuin is zand, waar ik potgrond van mijn bloembakken en potten, door heen meng.

In de volle grond aanplanten gaat prima in grondsoorten die bestaan uit zand, veen, bosgrond en zandklei.

In de kleigrond zou ik mijn planten niet   aanplanten.

Ook gaan bij mij de planten zo laat mogelijk de kas in, waarbij ik er wel voor zorg dat de potkluit droog is.