Water geven op de pot.

 

Water geven aan fuchsia's planten.

Door: Leo Theunissen.

Waarom er soms fuchsia planten dood gaan. Vaak is de oorzaak niet goed of onvoldoende water geven na de aanplant. Een plant moet zich na het aanplanten herstellen. De wortels zijn beschadigd en hij moet nieuwe wortels en haarwortels vormen. In de herstelperiode maakt een plant vrij klein blad en groeit niet hard. Goede groei ontstaat vaak pas als de beworteling goed hersteld is. Soms laten planten na het verplanten eerst blad vallen om hun verdamping te beperken. Ze herstellen dan eerst hun wortels.

Winterharde fuchsia’s in de volle grond .

Gebruik bij deze planten een sproeier die u minimaal een uur op dezelfde plek last staan. De grond bij de wortels moet goed nat worden. Sproei steeds bij aanhoudende droogte. Geef pas ingeplante exemplaren de eerste weken extra water om ze goed te laten bewortelen. Sproei met een fijne straal. ‘s Avonds sproeien spaart water (minder verdamping), maar kan ook de kans op schimmelaantastingen vergroten doordat het blad langer nat blijft. Zoek daar een goed evenwicht, want schimmels zijn ook vaak een probleem bij de fuchsia’s, vooral bij jonge planten. Gebruik bij enkele planten een gieter, moet u vaak en veel water geven dan is een tuinslang met verplaatsbare sproeier of zelfs een vakkundig aangelegd (automatisch) vast watergeefsysteem met sproeiers en vernevelaars ideaal. Wel alert blijven dat een op klok afgesteld systeem bij droogte en regen, evenveel beregend.

Alle andere fuchsia planten in bak of pot(ten).

Geef tijdens warm droog weer uw planten in de pot iedere dag water. Wanneer precies kunt u zelf constateren. Steek een vinger in de (pot)grond. Als het daar op halve vinger diepte droog aanvoelt, moet u water geven. Zorg dat de potten en bakken waar de planten in staan, goed gedraineerd zijn. Een teveel aan water moet snel weg kunnen lopen. Nieuwe potten hebben vaak geen gaten aan de onder- of zijkant. Maar die moeten dan wel aangebracht worden. Wat hydrokorrels of potscherven onder in de pot, versnellen het doorstromen bij teveel aan water. Planten die in de vrij droge grond voor een muur of schutting groeien extra goed water geven. (De muur of schutting neemt overdag in de zon zoveel warmte op dat tot ’s nachts uitstraling naar de planten plaatsvind en dus extra watergift nodig maakt.. Zorg dat de grond bij de wortels niet uitdroogt. Maar pas op met watergeven, vooral bij zeer warm weer, je plant kan ook verdrinken. De plant staat bijvoorbeeld per ongeluk in een pot met dichte bodem (vergeten gaatje te maken in de bodem), geen enkel gaatje voor de afvoer. Lijkt niet mogelijk, maar ik heb in tuincentra potten gezien, waar je zelf een gat of meerdere gaten in moet boren, om overtollig water af te voeren. Ook de potgrond kan de schuldige zijn. Er wordt nog steeds potgrond verkocht die zo plakkerig (vet) is dat bij een hevige regenbui of per ongeluk veel water geven, de plant echt in de modder komt te staan, Tip, prik met een stok diverse gaatjes in de potgrond of leg de pot een dagje op z’n kant. Ik kom er steeds meer achter dat te veel water vaak narigheid geeft aan de plant. Een fuchsia in redelijk droge grond, groeit beter door de lucht in de potgrond. Veel minder last van een zieke plant in drogere grond. En mocht de grond een keer echt te droog zijn, dan als het een kleine pot is, deze in een emmer water onderdompelen of water geven met een druppel afwasmiddel, op die manier wil de potgrond wel weer vocht opnemen en vasthouden. Doe je er geen zeepdruppel bij, dan neemt de grond die echt kurkdroog is heel moeilijk vocht op is mijn ervaring en loopt het water zo weer weg uit de pot. Wat ook wel eens wil helpen is de plant verpotten in een mengsel van half tot 2/3 potgrond en 1/3 tot half metselzand en/of fijne grind.